NWO-subsidie voor vier dataprojecten

26 februari 2007

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO heeft subsidie toegekend aan een viertal projecten waarin data en data-infrastructuren een hoofdrol spelen. Het gaat om het archeologieproject Edna II van de Leidse universiteit, een project van de Radbouduniversiteit gemeentelijke demografische data, een data-infrastructuur voor gegevens over de gilden van de universiteit van Utrecht en een publieke dataset voor sociologen van de universiteit van Tilburg. Dat maakte de organisatie vandaag bekend.

Het NWO-subsidieprogramma voor middelgrote investeringen verstrekt subsidies voor apparatuur en het opzetten van dataverzamelingen voor ‘vernieuwend onderzoek van zeer hoog niveau’. Er waren 79 aanvragen, waarvan er uiteindelijk 19 voor honorering zijn aangewezen. NWO kende in totaal 6,6 miljoen euro toe in deze ronde, waarin de aanvragers minimaal een kwart van de begrote kosten voor eigen rekening moeten nemen.
Bij het project eDNA 2 van dr. Hans Kamermans gaat het om een vervolg op het elektronisch depot eDNA dat door DANS wordt onderhouden. In eDNA 2worden gegevens en rapporten uit het (recente) verleden opgenomen. Het Nijmeegse project van prof. Theo Engelen draait om gemeentelijke data uit de periode 1812-2000, die in een geïntegreerde infrastructuur moeten worden opgenomen. Het project over de gilden van prof. Jan Luiten van Zanden moet een internationale vergelijking mogelijk maken van sociaal-economische, politieke en culturele functies van die organisaties. Het Tilburgs-Nijmeegse project is van de onderzoekers dr. P.M. de Graaf, prof.dr. M. Kalmijn, dr. G.L.M. Kraaykamp en dr. C.W.S. Monden. Het moet een panel opleveren dat gegevens beschikbaar maakt voor de sociologische onderzoekgemeenschap over sociale cohesie, normen en waarden en ongelijkheid.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.