NWO-steun voor grote digitale projecten

27 mei 2010

 
De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft vorige week flinke financiële steun toegekend aan twee digitaal georiënteerde projecten in de alfa- en gammahoek. Dat gebeurde in het kader van een subsidieronde van 25,8 miljoen euro voor grootschalige apparatuur, dataverzamelingen en software ten behoeve van infrastructurele projecten.

Aan het project CLIO-INFRA, dat op wereldschaal kwantitatieve gegevens bijeen moet brengen en beschikbaar maken over economische ontwikkelingen in de afgelopen vijfhonderd jaar, werd 1,4 miljoen euro toegewezen. Centrale vraag te in het project is waarom sommige landen rijk zijn geworden en andere arm bleven. In CLIO-INFRA wordt samengewerkt door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, DANS en de universiteiten van Utrecht, Groningen, Tübingen en Debrecen.

Het Taalportaal kreeg van NWO 1,7 miljoen euro om een virtueel instituut te ontwikkelen dat informatie over de grammatica van het Nederlands en het Fries (klankleer, vormleer en zinsleer) bij elkaar brengt en beschikbaar maakt in beide talen plus het Engels. Het is een project van het Meertens Instituut, de Fryske Akademy, het Instituut voor Nederlandse Lexicologie en de universiteit van Leiden.
@ www.clio-infra.eu/index.php/Main_Page

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.