NWO honoreert onderzoek UU

16 juli 2012

Door NWO Geesteswetenschappen is een interdisciplinair onderzoeksprogramma gehonoreerd, ingediend door prof.dr. Esther Jansma van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht.

In het programma wordt de relatie gelegd tussen klimaat- en landschapsveranderingen en de maatschappelijke crises die leidden tot de grote volksverhuizingen in de Vroege Middeleeuwen. Door recente ontwikkelingen op het gebied van digitale infrastructuur binnen de Geestes- en Geowetenschappen kunnen deze fenomenen nu voor het eerst bestudeerd worden vanuit een interregionaal en interdisciplinair perspectief.

De digitale databases die gebruikt gaan worden, zijn onder andere afkomstig van TNO (DINO), de Universiteit Utrecht (Laaglandgenese database) en het DCCD. Het DCCD is door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Data Archiving and Networked Services (DANS) in samenwerking met de Universiteit Utrecht ontwikkeld.

De grote hoeveelheden digitale data zijn van zeer grote waarde voor dit onderzoek. Het onderzoek zal sterk bijdragen aan ons historische begrip van de ontwikkelingen tussen 300 en 1000 na Christus op het gebied van culturele adaptatie, (veranderend) landgebruik en migratie.

Meer informatie
Het volledige bericht staat op de website van de Universiteit Utrecht.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.