NWO dekt kosten van archivering ‘Oogst van Malta’-projecten

13 maart 2007

Het e-depot voor de Nederlandse Archeologie (eDNA) krijgt van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO 60 duizend euro voor het digitaal archiveren van de datasets uit negentien archeologische projecten in het kader van de Oogst van Malta.

eDNA had vorig jaar een voorstel ingediend om de resultaten van de negentien projecten, allemaal onderdeel van een NWO-project ‘Oogst van Malta’, digitaal te kunnen opslaan en zo beschikbaar te houden voor hergebruik. Daarvoor is enig extra werk nodig van de onderzoekers, dat in het oorspronkelijke project niet was meebegroot. Met de Oogst van Malta wordt een grote hoeveelheid archeologisch onderzoek aangeduid die is gedaan als gevolg van het Verdrag van Malta uit 1992, waarin werd vastgelegd dat iedereen die ergens de grond in wil om te bouwen, verplicht is die grond eerst archeologisch te laten onderzoeken. Het NWO-programma Oogst van Malta is bedoeld voor ‘wetenschappelijke exploitatie van de standaardrapportages die in het kader van de Malta-archeologie worden gegenereerd’.
De rapporten van het onderzoek waarvan de gegevens nu kunnen worden gearchiveerd, zijn in het algemeen al digitaal beschikbaar via repositories van de Universiteiten onder wier vleugels ze zijn uitgevoerd. Nu kunnen ook de datasets beschikbaar komen. Voor een link tussen rappoort en dataset wordt gezorgd.
Drie kwart van het NWO-geld wordt gebruikt om de onderzoekers te betalen voor de extra tijd die nodig is om hun materiaal goed te archiveren. Met het andere kwart zorgt DANS dat de datasets duurzaam worden opgeslagen en bereikbaar blijven op een vast internetadres (persistent URL).

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.