Nu in E-data: FAIR Signposting biedt online navigatiehulp voor bots

15 oktober 2021

FAIR Signposting biedt een online wegwijzer voor bots op zoek naar wetenschappelijke output. DANS realiseerde onlangs een implementatie die als inspiratie kan dienen voor andere wetenschappelijke repositories. Lees meer in de nieuwe editie van E-data & Research.

In de oktober editie van E-data & Research schrijft DANS Fellow Herbert van de Sompel over ‘FAIR Signposting’:

“In het kader van het ODISSEI roadmap project implementeerde DANS ‘FAIR Signposting’ in Dataverse, een open source repository platform. (…) Door de implementatie van ‘FAIR Sign­posting’ zullen bots makkelijker hun weg vinden om en rond datasets in Dataverse installaties zonder gebruik te moeten maken van een specifieke API. Maar het wetenschappelijke web wordt pas écht machinevriendelijk als ook andere platforms ‘FAIR Signposting’ ondersteunen. DANS hoopt dan ook anderen te inspireren hetzelfde te doen voor hun wetenschappelijke repositories.”

Lees het gehele artikel hier.

E-data & Research

Het blad E-data & Research staat vol succesverhalen over het delen en hergebruiken van onderzoeksdata. Binnenkort landt het oktobernummer op de deurmat, deze editie is online al beschikbaar via edata.nl. Het blad verschijnt drie keer per jaar en wordt mogelijk gemaakt door: CentERdataCLARIAHDANSKNAW Humanities Cluster, de Koninklijke BibliotheekODISSEI en het Rijksmuseum. Vanaf 2022 is ook het CBS stakeholder.

Meer informatie

Op de website edata.nl staan alle uitgebrachte nummers. Een gratis abonnement op E-data & Research kunt u online aanvragen. Voor vragen of suggesties voor artikelen kunt u contact opnemen met de redactie, ook als u het blad (tijdelijk) op een ander adres wilt ontvangen. De volgende E-data & Research verschijnt in februari 2022. Volg E-data ook via twitter: @eDataResearch.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Herbert van de Sompel Ph.D.

Honorary fellow