Nu beschikbaar via DANS: Nationaal Kiezersonderzoek 2021

25 februari 2022

Via DANS zijn nu de datasets Dutch Parliamentary Election Study 2021 (DPES/NKO 2021) en Dutch Ethnic Minority Study 2021 (DEMES 2021) beschikbaar.

Het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) 2021 is een enquête onder de kiezers waarin naar stemgedrag wordt gevraagd in combinatie met andere variabelen. In 2021 is daarnaast een extra enquête gehouden onder kiezers met een niet-westerse migratieachtergrond: NKO Etnische Minderheden 2021.

Nationaal Kiezersonderzoek 2021

De Dutch Parliamentary Election Studies (DPES) zijn een reeks nationale enquêtes die sinds 1970 worden uitgevoerd onder toezicht van de Stichting Kiezers Onderzoek Nederland (SKON), op initiatief van CBS en SKON. De DPES 2021 data zijn verzameld in enquêtes zowel voor als na de verkiezingen binnen een CBS steekproef, verzameld door I&O Research, en binnen het LISS-panel, verzameld door Centerdata.

NKO Etnische Minderheden 2021

Ook het DEMES 2021 is een initiatief van SKON en CBS. Het is mede mogelijk gemaakt door subsidies van ODISSEI (Open Data Infrastructure for Social Science and Economic Innovations), het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en het Radboud Sociaal en Cultureel Onderzoek (RSCR) van de Radboud Universiteit.

Het is het eerste Nederlandse verkiezingsonderzoek onder een representatieve steekproef van Nederlanders met een eerste of tweede generatie migratieachtergrond uit Afrika, Azië (excl. Indonesië en Japan) en Latijns-Amerika. Omdat deze groep ondervertegenwoordigd bleek in DPES-studies rond eerdere verkiezingen, richtte DEMES zich in het bijzonder op kiezers uit etnische minderheden om voldoende aantallen te bereiken om de groep(en) te bestuderen. Het onderzoek bestaat, net als de DPES-studie, uit enquêtes voor en na de verkiezingen.

Meer informatie

Lees meer op de website van DPES. Neem bij vragen over de datasets contact op met Priscilla Zhang, Assistent survey onderzoeker bij Centerdata.

De datasets zijn beschikbaar via DANS: DPES 2021 en DEMES 2021. Meer weten over data deponeren bij DANS? Neem contact op met onze datamanagers via het onderstaande formulier.

 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Drs. Widia Mahabier

Datamanager