Noord-Ierse boomtijdkundigen moeten data prijsgeven

21 april 2010

Een ecoloog aan de Queens University van Belfast is door het UK Information Commissioner’s Office gesommeerd om de gegevens van zijn boomtijdkundig onderzoek vrij te geven. Dat is een opmerkelijke overwinning voor zijn uitdager, de klimaatscepticus Doug Keenan, die drie jaar geleden voor het eerst verzocht de data te mogen zien.

 
Het gaat om data die merendeels zijn verzameld door hoogleraar Mike Baillie van de universiteit, die zich maar moeilijk kan neerleggen bij de beslissing van de Commissioner – een soort Hoge Autoriteit op het gebied van wetenschappelijke informatie in het Verenigd Koninkrijk. Volgens dagblad The Guardian vindt Baillie dat hem met de beslissing ‘een flagrant onrecht’ wordt aangedaan: ‘Wij hebben de monsters geprepareerd en met veel expertise en oordeelkundigheid de boomringpatronen gemeten. Op elk van die patronen kunnen wij eigenlijk een soort auteursrecht claimen. Nu denkt Keenan dat hij voor de prijs van een postzegel recht op die gegevens kan doen gelden’.
Niet alleen Keenan, die zich al op meer fronten heeft laten gelden als kritisch stalker van klimaatonderzoekers, maar ook het Information Commissioner’s Office blijkt er echter zo over te denken. Keenan op zijn beurt noemde de beslissing van de Commissioner volgens de BBC ‘een belangrijke overwinning voor de vrijheid van informatie in wetenschappelijke data’.
Boomtijdkunde of dendrochronologie is de studie van boomringen om daaruit conclusies te trekken over de jaren waarin de boomstam heeft bestaan, en omgekeerd om met die kennis houten voorwerpen te kunnen dateren en de herkomst te bepalen. In dit geval ging het om een verzameling van meer dan elf duizend boommonsters, meest eiken, die een periode van zeven duizend jaar bestrijken. In Nederland is een bekende beoefenaar van dit vak de Utrechtse hoogleraar Esther Jansma, die zich al enige tijd inspant om juist onderzoekdata op Europees niveau te delen. Ze schreef daarover onder meer in december in het kwartaalblad e-data&research.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.