Nominaties VGI-prijs: Maastricht, Vlaanderen, Muiderslot en Friese kerken

13 september 2007

De internetbiografie ‘Zicht op Maastricht’ is genomineerd voor de Innovatieprijs van de Vereniging voor Geschiedenis en Informatica. Andere genomineerden zijn een Vlaamse erfgoedsite, een interactieve route door het Muiderslot en een systeem om onbemande Friese kerken te openen voor bezoekers.

De website van Zicht op Maastricht biedt volgens de jury een ‘rijk en gevarieerd geheel’ van geluid, bewegend beeld en tekst om de bezoeker vertrouwd te maken met de geschiedenis van Maastricht. Meer over dit project is te lezen in het onlangs verschenen septembernummer van e-data&research Het project ArcheoNet is volgens het juryrapport een voorbeeld van ‘hoe je met weinig middelen een zeer innovatief concept kan ontwikkelen dat werkt’; een concept in dit geval om liefhebbers van erfgoed, landschappen en dorpsgezichten informatie te bieden op basis van ‘user-generated content’. Bij het Muiderslot gaat het om een tweetal routes door het beroemde kasteel die bezoekende kinderen met behulp van interactieve objecten in een leerzaam en uitdagend spel betrekken. De Friese inzending maakt het mogelijk dat veel van de historische kerkjes die de provincie telt voor geïnteresseerden worden opengesteld met een ingenieus systeem van toetsenborden, codesloten en sms-jes. Het systeem zorgt ook voor beveiliging en eventueel betaling van toegangsgelden.
Op dinsdag 11 oktober wordt bekendgemaakt wie van de vier genomineerden de VGI-prijs 2007 wint. Dan is er een studiedag van de vereniging in Antwerpen, die met de prijsuitreiking wordt afgesloten.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.