Nieuwste bestanden scholierenonderzoek COOL bij EASY

18 september 2009

Deze zomer zijn de eerste resultaten van het scholierenonderzoek COOL gedeponeerd in EASY. In dit longitudinale onderzoek staan leerlingen in de leeftijd van vijf tot achttien jaar centraal. Van meer dan 70.000 leerlingen wordt de schoolloopbaan gevolgd door het primair en voortgezet onderwijs en het mbo.

In drie rondes met vragenlijsten en toetsen worden gegevens verzameld om de ontwikkeling van kinderen tijdens hun schoolloopbanen en hun prestaties te kunnen beschrijven en verklaren. 

Het nieuwe zogenaamde cohortonderzoek – onderzoek dat wordt uitgevoerd onder een bepaalde leeftijdsgroep – is de opvolger van het PRIMA-cohortonderzoek in het primair onderwijs. Net als PRIMA wordt COOL5-18 uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Omdat in COOL in de loop van de tijd meer metingen worden gedaan, kunnen niet alleen de omstandigheden op een bepaald moment maar ook ontwikkelingen in kaart worden gebracht. Voor de landelijke overheid fungeert het COOL-onderzoek als ‘thermometer’ voor ontwikkelingen in het onderwijs en als informatiebron voor allerlei beleidsvragen. Voor de wetenschap biedt COOL een uniek databestand voor analyses op tal van onderwerpen. En voor wie dat wil kan COOL fungeren als databron voor allerlei wetenswaardigheden over het onderwijs in Nederland. Het bestand is te vinden in DANS EASY.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.