Nieuwe website over collectieve instituties

9 september 2010

Op 23 september is officieel een nieuwe website gelanceerd over collectieve instituties zoals gilden, gemene gronden en waterschappen. De site biedt resultaten van twee nog lopende projecten, één gericht op data-infrastructuren over ‘gilden en andere vormen van collectieve actie’ en één om die data te gebruiken voor langetermijnstudies.

 
De nieuwe website gaat grote hoeveelheden informatie aanbieden over collectieve instituties (in het Engels wordt gesproken van ‘collective action’), zoals woordenlijsten, bronbeschrijvingen, bronnenmateriaal, uitgebreide bibliografieënonderwijsmateriaal, beschrijvingen van case studies en meer. De onderzoekers in de twee projecten hopen daarmee onderzoek en onderwijs rond collectieve instituties te helpen en te stimuleren. De site biedt ook toegang tot een GIS-module, die het mogelijk maakt om de beschikbare historische data af te beelden op historische kaarten. Die module wordt door DANS geleverd.
Het dataproject, met als naam ‘Data Infrastructures for the Study of Guilds and Other Forms of Collective Action’, wordt uitgevoerd met steun van NWO. Coördinator is prof Tine de Moor van de Universiteit Utrecht, die ook de ontvanger was van een ‘starting grant’ van de European Research Council van 1,2 miljoen euro voor het tweede project. Dat heeft als titel ‘United We Stand; The Dynamics and Consequences of Institutions for Collective Action in Pre-Industrial Europe’.
 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.