Nieuwe website om uitwisseling onderzoeksgegevens te stimuleren

22 oktober 2009

SURF, de ICT-organisatie van hoger onderwijs en onderzoek, heeft gisteren de lancering van de website www.openaccess.nl bekend gemaakt. De aankondiging sluit aan bij de internationale Open Access week van 19 tot 23 oktober. KNAW-president Robbert Dijkgraaf is een van de bekende wetenschappers die de nieuwe site opluisteren met een pleidooi voor Open Access.

De Open Access website biedt informatie over open toegang tot onderzoeksresultaten en de voordelen die dat biedt. De website biedt informatie aan onderzoekers over hoe open toegang kan leiden tot grotere zichtbaarheid van hun werk. Praktijkvoorbeelden illustreren de mogelijkheden van het internet voor vernieuwing van het wetenschappelijk publiceren. Openaccess.nl toont per vakgebied de mogelijkheden van het openbaar toegankelijk maken van onderzoeksresultaten.
De Engelstalige website richt zich volgens SURF met name op bezoekers uit het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek.

Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen betoogt op de pas geopende website waarom Open Access publiceren wenselijk is: “Het uitgangspunt moet zijn dat zoveel mogelijk mensen kennis kunnen nemen van de resultaten van de wetenschap. Daar is de wetenschap uiteindelijk het meest bij gebaat.” Ook andere gezaghebbende onderzoekers geven hun mening.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.