Nieuwe software maakt presentatie van saaie data leuk

2 mei 2007

Het visualiseren van grote hoeveelheden gekoppelde data over de tijd – een droom voor veel onderzoekers – is sinds kort mogelijk met behulp van de Trendalyzer software, ontwikkeld door het Zweedse non-profit bedrijf Gapminder.

Gapminder heeft als doel om samen met universiteiten, VN-organisaties, NGO’s en overheidsagentschappen gratis software te ontwikkelen die de menselijke ontwikkeling in beeld kan helpen brengen.
De Trendalyzer software biedt een krachtig hulpmiddel om niet alleen de ontwikkeling in de tijd te laten zien van bepaalde variabelen, maar bijvoorbeeld ook de geografische verdeling van bepaalde waarden. Op die manier wordt de presentatie van de gegevens van een tamelijk saaie vertoning een onderhoudende happening, volgens de uitvinders. Dat ze niet overdrijven, valt waar te nemen op de site van TED: Technology, Entertainment, Design. Deze organisatie roept jaarlijks een aantal top-denkers bijelkaar op een conferentie in de Verenigde Staten om top-ideeën uit te wisselen. Inspirator Hans Rosling van de Trendaliser software (en Gapminder-oprichter), laat op zo’n bijeenkomst in een bevlogen presentatie de fascinerende mogelijkheden zien. Hij demonstreert op overtuigende wijze de kracht van gekoppelde data en houdt een vurig pleidooi voor het opheffen van belemmeringen op de toegang daartoe.
Gapminder heeft Trendalizer inmiddels verkocht aan Google, dat volgens de bedenkers belooft de software te verbeteren en sneller gratis beschikbaar te maken voor wie meer met statistische gegevens wil doen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.