Nieuwe portal Beeldmateriaal Geesteswetenschappen

16 juni 2008

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft een Portal Beeldmateriaal Geesteswetenschappen geopend met ‘in eerste instantie’ beschrijvingen en adressen van meer dan 450 beeldbanken over kunst- en cultuurgeschiedenis.

De Portal is bedoeld voor medewerkers en studenten van de Faculteit Geesteswetenschappen van de UvA, in het bijzonder kunst- en cultuurhistorici, maar staat ook open voor externe bezoekers. Hij biedt een brede selectie van websites, niet alleen van musea maar ook van particuliere collecties, documentaires, archieven, kunstenaars en gebouwen. Op termijn worden zes categorieën aangeboden: Kunst- & Cultuurgeschiedenis, Geschiedenis & Regiostudies, Theaterwetenschap, Film, Media en Muziekwetenschap. Voorlopig is alleen het deel over Kunst- & Cultuurgeschiedenis te raadplegen.
‘Op uitzonderingen na’, zo schrijft de universiteit op zijn website, ‘zijn in de portal alleen betrouwbare en stabiele internetbronnen opgenomen van instituten waarvan de continuïteit gegarandeerd is.’ Dat zijn voornamelijk nationale erfgoedinstellingen, regionale en stedelijke archieven, grote en gespecialiseerde musea en de afdeling bijzondere collecties van bibliotheken en universiteiten. De beeldbanken met betrekking tot de Kunst- & Cultuurgeschiedenis bevatten beeldmateriaal op het gebied van de beeldende kunst, het culturele erfgoed en de materiële cultuur uit alle delen van de wereld en perioden van de geschiedenis. Samen maken ze miljoenen afbeeldingen en soms ook streaming-video’s en audio-files online toegankelijk.
De in de Portal opgenomen beelddatabanken hebben ieder een eigen auteursrechtelijke paragraaf die door de gebruiker in acht genomen moet worden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.