Nieuwe Europese onderzoeksinfrastructuur voor taal- en spraaktechnologie

5 maart 2012

De Europese Commissie heeft het onderzoeksproject Common Language Resources and Technology Infrastructure for the Humanities and Social Sciences (CLARIN) een belangrijke stimulans gegeven door de toekenning van een EU-status.

De Europese Commissie heeft het onderzoeksproject Common Language Resources and Technology Infrastructure for the Humanities and Social Sciences (CLARIN) een belangrijke stimulans gegeven door de toekenning van een EU-status.

CLARIN maakt toegang mogelijk voor iedere wetenschapper vanaf zijn eigen computer tot digitale archieven in Europa op een uniforme manier. Met de EU-status is CLARIN vanaf heden een European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Hiermee krijgt het dezelfde administratieve mogelijkheden en belastingvoordelen als andere internationale organisaties. De Universiteit Utrecht is coördinator van CLARIN. Dankzij deze nieuwe status kan CLARIN zich verder ontwikkelen en digitale archieven ter beschikking stellen aan onderzoekers, vooral op het gebied van de geesteswetenschappen en de sociale wetenschappen. DANS is een CLARIN Centre en neemt deel aan diverse CLARIN-onderzoeksprojecten.

Rijkdom aan digitale bronnen
CLARIN faciliteert de toegang tot meertalige en multiculturele data voor Europese wetenschappers. De omvang van geschreven en gesproken teksten en visuele opnames groeit exponentieel. Het is voor individuele wetenschappers vaak onmogelijk om zelf de rijkdom aan digitale bronnen en tools te gebruiken zonder technische achtergrondkennis. CLARIN maakt die toegang mogelijk, gewoon bij de wetenschapper zelf, op de eigen computer, zonder de wirwar van technische systemen en copyright- en licentieregels.

Tekst, geluid en video
Uniek is bovendien dat de digitale tekst-, geluid- en videobestanden in deze archieven gekoppeld worden aan geavanceerde taal- en spraaktechnologische gereedschappen. Zo kunnen onderzoekers complexe bewerkingen op het materiaal uitvoeren zonder dat daarvoor specialistische taal- of spraaktechnologische kennis nodig is.

Meer informatie

Bekijk de www.clarin.eu of de ERIC website voor meer informatie.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.