Nieuwe databank voor het vertalen van opleidingsclassificaties

26 juni 2007

Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) heeft met financiële steun van DANS een databank gemaakt waarin verschillende soorten onderwijsclassificaties zijn ondergebracht. Daarmee worden onderzoekgegevens makkelijker vergelijkbaar.

Met het project ‘Koppeling tussen opleidingsclassificaties’ is een aantal veel gebruikte onderwijsclassificaties samengebracht in één database. In Nederland zijn verschillende systemen gangbaar voor zulke classificaties. Zo gebruikt het CBS de Standaard Onderwijs Indeling (SOI) en maken de ministeries voor administratieve doeleinden gebruik van CREBO en CROHO codes (respectievelijk van het Centraal Register Beroepsopleidingen en Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs). Het ROA heeft voor zijn schoolverlatersonderzoeken een eigen classificatie ontwikkeld. Daarnaast wordt internationaal gebruik gemaakt van de ISCED indeling (International Standard Classification of Education).
Alle classificaties zijn in een Access database ingevoerd en waar mogelijk aan elkaar gekoppeld. Vervolgens zijn er formulieren (zoekschermen) gemaakt die het mogelijk maken om te zoeken in de classificaties, conversieschema’s te genereren en labelsets te maken. Subsidiegever DANS is van plan de database zo spoedig mogelijk online beschikbaar te maken. Informatie: marion.wittenberg at dans.knaw.nl

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.