Nieuwe ARIADNEplus zoekmachine voor archeologische data

10 januari 2023

Het nieuwe ARIADNEplus portaal biedt toegang tot meer dan vier miljoen bronnen. DANS realiseerde de opname van de data van Nederlandse archeologen, boomringdeskundigen en andere onderzoekers uit het cultureel erfgoed.

Liefhebbers van archeologie zijn in staat om archeologische collecties van meer dan 50 verschillende landen gemakkelijk online te bewonderen via ARIADNEplus. Archeologische objecten, data van opgravingen en survey’s, maar ook rapporten, foto’s en databases van in totaal 4 miljoen bronnen zijn doorzoekbaar. Er is een zeer breed scala aan archeologische gegevens uit Europa en een aantal andere plaatsen in de wereld te vinden. Vind het onderwerp van uw keuze via een generieke zoekopdracht, of door een meer specifiekere manier van zoeken met behulp van de tijdlijn (van de Steentijd tot het heden), punten op de kaart of door thematische onderwerpen te selecteren.

Klik hier om naar het ARIADNEplus portaal te gaan.

Over ARIADNE

ARIADNE staat voor Advanced Research Infrastructure for Archaeological Dataset Networking in Europe. Na 4 jaar is het project afgerond met het portaal als belangrijkste opbrengst. Als partner van ARIADNEplus zorgde DANS ervoor dat het Data Station Archaeology ook in de nieuwe infrastructuur terug is gekomen, zodat de data via het portaal internationaal toegankelijk is. Verder gaf DANS leiding en deelde expertise op het gebied van de duurzame toegankelijkheid van kwalitatieve data in een betrouwbare archief omgeving.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hella Hollander M.A.

Data Station Manager Archaeology