Nieuw in EASY: Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek

26 maart 2009

In het electronisch archief EASY van DANS zijn sinds kort de data opgenomen van het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek. Dat wordt jaarlijks gehouden, maar met soms verschillende vragen of antwoordcategorieën. De datasets zijn nu met financiële hulp van DANS geharmoniseerd en samengevoegd tot één samenhangend bestand.

Het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek© is een onderzoek naar het HRM-beleid, de arbeidsvoorwaarden en de cultuur van bedrijven en organisaties in Nederland met minimaal honderd personeelsleden. De resultaten worden gebruikt voor een publicatie in het weekblad Intermediair voor hoogopgeleiden. Het onderzoek bestaat sinds 2001. Jaarlijks nemen meer dan honderd twintig bedrijven en organisaties uit twee sectoren aan het onderzoek deel. De sectoren roteren over de jaren. In totaal hebben 325 bedrijven en organisaties meegedaan, waarvan een deel meer dan een keer, en zijn 873 interviews gehouden met bedrijven en organisaties. De schriftelijke vragenlijst wordt ingevuld door HRM-functionarissen van de bedrijven en organisaties; als er geen HRM-functionaris is wordt aan de manager gevraagd de lijst in te vullen.

Wetenschappelijk onderzoek naar het HRM-beleid in bedrijven en organisaties in Nederland is vaak gebaseerd op case-studies. Maar een enkele keer worden op grotere schaal data verzameld. Het bestand van het Intermediair Beste Werkgevers Onderzoek© is heel geschikt voor het toetsen van hypotheses gebaseerd op case-studies, vanwege de gedetailleerdheid van de vragen over het HRM beleid, de vragen inzake de compositie van het personeelsbestand, de vragen over arbeidsvoorwaarden, de karakteriseringen van de bedrijfscultuur en de vragen over de beloningsstructuur van de bedrijven en organisaties. Het bestand is ook uniek vanwege het grote aantal cases en de longitudinale dataverzameling.

Data in EASY

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.