Nieuw H2020 onderzoeksproject Polifonia duikt in het muzikale erfgoed van Europa

22 januari 2021

Op 14 januari 2021 was de kick-off van het nieuwe onderzoeksproject Polifonia, dat wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de EU. DANS is binnen het project verantwoordelijk voor het Data Management Plan.

Polifonia zal de komende 40 maanden de verbindingen tussen muziek, mensen, plaatsen en evenementen onderzoeken en recreëren van de zestiende eeuw tot de moderne tijd. De bevindingen van Polifonia worden voor iedereen beschikbaar gesteld in een wereldwijd-verbonden online database en zijn bedoeld om het begrip van het Europese muzikale erfgoed te vergroten. “Polifonia zal kunstmatige-intelligentietools ontwikkelen om door enorme hoeveelheden geluiden en teksten in verschillende talen te navigeren”, legt Valentina Presutti, projectcoördinator van Polifonia en hoogleraar Computerwetenschappen aan de Universiteit van Bologna, uit, “om te begrijpen hoe muziek veranderde en reageerde op het sociale en politieke milieu in de afgelopen zes eeuwen”.

De KNAW is partner in het Polifonia project en het werk wordt verricht door Femmy Admiraal, Andrea Scharnhorst (DANS) en Peter Kranenburg (Meertens Instituut). Binnen Polifonia is DANS verantwoordelijk voor het Data Management Plan (DMP). In het project dient het DMP als tool van documentatie en coördinatie, en kent een iteratieve benadering. Voor DANS biedt dit een uitgelezen kans om onze expertise rechtstreeks in een innovatief onderzoeksproject in te brengen.

Meer informatie

Lees meer over het onderzoeksproject op de website van Polifonia. Neem voor meer informatie contact op met Andrea Scharnhorst.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.