Nieuw: Een praktische gids naar Open Science voor beginnende onderzoekers

15 mei 2023

De overgang naar Open Science hangt voor een groot deel af van beginnende onderzoekers als implementeerders van nieuwe onderzoekspraktijken. Maar om een aanjager voor verandering te zijn, moeten onderzoekers worden geïntroduceerd en getraind in Open Science. De praktische gids ‘Open Science for Early-Career Researchers’ is ontworpen om precies dat te doen. Het is een uitgangspunt om onderzoekers te begeleiden bij elke stap in het onderzoek.

Om voort te bouwen op eerder onderzoek wil je weten wat er eerder is gedaan en toegang hebben tot alle onderzoeksresultaten: Wat waren de methoden, relevante materialen, gegevens en resultaten? Goede wetenschap staat daarom idealiter gelijk aan Open Science, waarbij alle fasen van de onderzoekscyclus zo transparant en toegankelijk mogelijk zijn. De gids ‘Open Science for Early-Career Researchers‘ neemt je mee door elke stap van het onderzoek, vanaf de fase van het voorbereiden van het onderzoeksproject en het ontdekken van relevante bronnen tot de fase van gegevensverzameling en -analyse, het schrijven en publiceren van artikelen, gegevens en andere onderzoeksoutput en outreach en evaluatie. Elk hoofdstuk biedt de beste hulpmiddelen en praktijkvoorbeelden om onmiddellijk toe te passen: om onderzoeksresultaten van anderen te hergebruiken én om eigen resultaten beschikbaar te maken voor de community. 

Deze praktische gids over Open Science is gepubliceerd door het Nederlandse consortium van universiteitsbibliotheken en de Nationale Bibliotheek van Nederland (UKB), samen met de Universiteiten van Nederland (UNL), het Nederlandse nationale expertisecentrum en repository voor onderzoeksgegevens (DANS) en de Nederlandse Onderzoeksraad (NWO). De gids is online beschikbaar en is, volgens de Open Science principes, vrij toegankelijk en open voor hergebruik! 

Klik hier om naar de gids te gaan. Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.