Nieuw adviesrapport KNAW: behoeften onderzoeker centraal bij FAIR-data

3 juni 2021

Kennisinstellingen, onderzoeksfinanciers en overheden moeten de wensen en behoeften van wetenschappers centraal stellen bij het verbeteren van de opslag en beschikbaarheid van data voor onderzoek. Een nauwe samenwerking tussen deze partijen en de onderzoekers op de werkvloer is essentieel. Daarvoor pleit de KNAW in het advies ‘Storage and availability of data for research – from intentions to implementation’, dat op 20 mei 2021 is verschenen.

Aan de flinke hoeveelheid rapporten die het afgelopen decennium over het datalandschap verschenen, voegt de KNAW nu expliciet de stem van de onderzoeker toe. Provide support is dan ook de eerste en belangrijkste aanbeveling uit het advies. Er moeten (meer) datastewards komen en juridische en ethische problemen moeten verlicht worden door eenvoudiger regels. Ook zouden onderzoekers beter getraind moeten worden in de omgang met data, en uiteraard gestimuleerd worden om data FAIR te deponeren. Dat betekent volgens het rapport vooral het waarderen van de inspanning, onder meer in evaluaties van prestaties. Verder pleit de KNAW voor adequate nationale en lokale data-infrastructuren, waarbij eerst in beeld gebracht moet worden wat de behoeften en de kosten zijn. 

Henk Wals, directeur DANS, over het rapport: “Aan veel van de KNAW-aanbevelingen wordt op dit moment al volop gewerkt. Zo worden verschillende plannen ontwikkeld voor versterking van de infrastructuur op nationaal niveau, domeinniveau en lokaal niveau. Belangrijke pijlers vormen het FAIR data onderdeel van het Nationaal Programma Open Science en de door NWO geïnitieerde Digital Competence Centers in het kader van het advies van de commissie Apers. Ook DANS is bij deze initiatieven nauw betrokken. Het ondersteunen van onderzoekers staat inderdaad centraal in deze plannen, onderzoekers zijn er ook volop bij betrokken. From intentions to implementation is inderdaad de crux, maar het zou zomaar kunnen, dat de KNAW op haar wenken bediend gaat worden.”

Meer informatie

Het volledige bericht en het adviesrapport staan op de website van de KNAW

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.