Neelie Kroes lanceert website OpenAIRE

17 december 2010

Op 2 december 2010 heeft Neelie Kroes, commissaris voor de Europese Digitale Agenda, met een druk op de knop de website van OpenAIRE virtueel gelanceerd. Volgens Kroes is: “Het opstarten van OpenAIRE […] een zeer concrete, tot wederzijds voordeel strekkende, stap naar het delen van de resultaten van het door de EU gefinancierde onderzoek. Wetenschappelijke informatie kan ons leven ten goede veranderen – zij is te kostbaar om te worden weggesloten. Bovendien heeft elke EU-burger het recht kennis die met overheidssubsidie is voortgebracht te raadplegen en te benutten.”

Website voor vrije toegang onderzoeksresultaten
De in OpenAIRE opgezette infrastructuur geeft burgers gratis vrije toegang tot de resultaten van door de EU gefinancierd onderzoek. Via de website kan iedereen al deze publicaties vinden. De ondersteunende diensten zoals de National Open Access Desks (NOADs) in de 28 deelnemende landen, bieden hulp aan wetenschappers bij het voldoen aan de verplichtingen van de EC. SURFfoundation is verantwoordelijkheid voor de installatie van een centrale helpdesk voor OpenAIRE, de Universiteit Utrecht is voor de Nederland de NOAD.

Verplicht Open Access
Sinds enkele jaren verplicht de Europese Commissie wetenschappers publicaties die voortvloeien uit het door de EC gefinancierde onderzoek in een repository te deponeren en Open Access beschikbaar te stellen (zie de OA pilot binnen FP7 en de ERC Guidelines for Open Access). Het OpenAIRE project, gestart in december 2009, ondersteunt het Open Access beleid van de EC. De resultaten die het eerste jaar behaald zijn, zijn 2 december 2010 in de monumentale Boekentoren van de Universiteit van Gent gepresenteerd.

Meer informatie:
Meer informatie over OpenAIRE is te lezen in het persbericht van de EC en een artikel in de Belgische De Standaard. Klik hier voor de volledige speech van Neelie Kroes.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.