NCDD: Vier ‘voortrekkers’ voor digitale duurzaamheid

10 juni 2010

Binnen de sectoren wetenschap, overheid, media en cultureel erfgoed moeten nationaal opererende instellingen een voortrekkersrol op zich nemen om naar duurzame data te streven. Dat is een van de vier ‘speerpunten’ in de Strategische Agenda die de Nationale Coalitie voor Digitale Duurzaamheid (NCDD) gisteren publiceerde.

 
De andere speerpunten zijn ‘eigen verantwoordelijkheid voor iedere organisatie’, ‘meer samenwerking tussen de sectoren’ te realiseren door de NCDD, en ‘meer bestuurlijke samenwerking’. De speerpunten worden verder uitgewerkt in het rapport Toekomst voor ons digitaal geheugen(2): strategische agenda voor duurzame toegankelijkheid.
Voor de sector wetenschap wijst de Agenda DANS en de Koninklijke Bibliotheek aan als voortrekkers; de eerste waar het over onderzoekdata gaat en de tweede op het gebied van publicaties. In de sector Overheid/archieven krijgt het Nationaal Archief de voortrekkersrol, voor de sector Media het Instituut voor Beeld en Geluid. Voor de sector Cultureel Erfgoed ‘heeft zich nog geen voor de hand liggende trekker opgeworpen,’ aldus de NCDD, die schrijft te hopen dat die rol ‘in nader overleg met de sector en het ministerie van OCW snel zal kunnen worden ingevuld’.

De publicatie bevat ook interviews met ‘de voortrekkers van de voortrekkers’: de op het gebied van digitale duurzaamheid leidende figuren binnen de aangewezen voortrekkersorganisaties. DANS-directeur Peter Doorn is een van hen. Hij noemt in het gesprek onder meer het plan van zijn data-instituut om de activiteiten uit te breiden: ‘Nieuw is dat we een plan ontwikkeld hebben om onze activiteiten discipline-onafhankelijk te maken, dus ook voor de bètawetenschappen’. Het is een ambitieus plan, bevestigt hij, ‘maar er past wel de nodige bescheidenheid bij, want in het NCDD-onderzoek hebben we wel gezien hoe gefragmenteerd de toegang tot onderzoeksdata momenteel is.’ Met het NCDD-onderzoek bedoelt Doorn het landelijk onderzoek naar de stand van de digitale duurzaamheid in Nederland dat de NCDD vorig jaar heeft uitgevoerd. De belangrijkste conclusies daarvan zijn overigens ook opgenomen in de publicatie die nu is verschenen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.