Nature Scientific Data publiceert over TRUST principes voor digitale repositories

14 mei 2020

Onlangs zijn in Nature Scientific Data “The TRUST Principles for Digital Repositories” gepubliceerd. De auteurs van het artikel maken deel uit van de Research Data Alliance (RDA) community.

De TRUST-principes bieden richtlijnen voor het vergroten van de betrouwbaarheid van digitale repositories, met name op het gebied van onderzoeksdata. De principes richten zich op: transparantie (transparency), verantwoordelijkheid (responsibility), gebruikersgerichtheid (user focus), duurzaamheid (sustainability) en technologie (technology). De richtlijnen voor elk van de TRUST-principes worden in het overzicht beknopt weergegeven. 

Ingrid Dillo, adjunct-directeur DANS, is als een van de initiatiefnemers nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de TRUST-principes. Ook is zij een van de co-auteurs van het artikel. Dillo: “Sinds de eerste discussies tijdens de 13e plenaire RDA in april 2019 hebben verschillende leden van de RDA-gemeenschap de principes gezamenlijk verder onderzocht en vormgegeven. Deze samenwerking leidde tot onlangs gepubliceerde artikel.”  

De TRUST-principes zijn al onderschreven door verschillende organisaties die zich toeleggen op het duurzame behoud van digitale onderzoeksdata. “Het belang van de TRUST-principes is groot; de principes helpen digitale repositories bij het bewaren van gedetailleerde gegevens over het verleden en het heden, op dusdanige wijze dat de data toegankelijk zijn en op de lange termijn ook blijven voor wetenschap en samenleving. We zijn trots dat DANS een van de eerste bekrachtigers van de principes is.” 

Meer informatie

Lees het artikel in Nature Scientific Data, deze blogdeze webpagina over de TRUST-principes en deze webpagina over de 13e plenaire RDA. Voor meer informatie kan ook contact worden opgenomen met Ingrid Dillo.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.