NARCIS verrijkt met de eerste resultaten van de PID-Graph!

13 januari 2020

Binnen FREYA, een Europees gefinancierd project, heeft DANS gekeken hoe een PID-Graph geconstrueerd kan worden door Persistent Identifiers (PID) met elkaar te verbinden.

PIDs zijn identifiers die een object uniek kunnen identificeren en de locatie van dit object op internet persistent houdt. Uiteraard bevat NARCIS zelf al veel relaties tussen PIDs, omdat PIDs worden meegegeven in de metadata. Zo bevatten publicaties PIDs zoals DOI, Handle, ISBN of URN. Onderzoekers communiceren vaak met hun ORCID, ISNI, ResearcherID of DAI (Digital Author Identifier). In het FREYA project is er echter aan gewerkt om nog meer PIDs toegankelijk te maken en te integreren in NARCIS. Zo kunnen nu ook organisatie ondubbelzinnig geïdentificeerd worden door een PID, bijvoorbeeld een ROR, GRID of ISNI. Maar er kan ook gedacht worden aan PIDs voor grants en andere digitale objecten. In NARCIS worden deze PIDs met elkaar verbonden, waardoor er een zogenaamde PID-Graph ontstaat.

Maar ook in andere informatieportalen zijn veel van deze relaties aanwezig. Binnen FREYA is gekeken of NARCIS verrijkt kan worden met relaties tussen PIDs die zich in deze andere informatieportalen bevinden. DANS heeft een stukje software geschreven dat een bepaalde ORCID uit NARCIS haalt, daarmee naar ORCID.org gaat en alle PIDs die verbonden zijn aan deze ORCID ophaalt en deze vergelijkt met de PIDs binnen NARCIS. Op deze manier kunnen extra relaties gelegd worden tussen bijvoorbeeld DOIs van publicaties aanwezig in NARCIS en een bepaalde onderzoeker. Bij deze koppeling staat vervolgens altijd het NARCIS PID-Graph icoontje zodat het duidelijk is dat de relatie verkregen is door een derde partij.

Een mooi voorbeeld is Spinoza winnaar Sinninghe Damsté. NARCIS kon eerst 580 publicaties koppelen aan deze onderzoeker door middel van een Digital Author Identifiers (DAI) die al in de metadata was meegegeven door verschillende organisaties. Toch bevatte NARCIS veel meer publicaties waar hij genoemd wordt als auteur, maar deze publicaties bevatten geen persoonsidentifier in de metadata. Door de DOIs van zijn publicaties uit ORCID.org op te halen kan NARCIS deze publicaties nu wel koppelen en de lijst met publicaties uitbreiden tot 895. Ook andere persoonsidentifiers zoals ResearcherID worden opgehaald en gekoppeld aan de bestaande NARCIS data.

Dit is overigens slechts een eerste stap. Er zijn nog veel meer mogelijkheden om wetenschappelijke informatie te koppelen op basis van PIDs. NARCIS koppelt een DOI al aan diensten als Altmetric en Unpaywall. Altmetric geeft een overzicht van citaties op Social Media en Unpaywall geeft informatie over alternatieve Open Access locaties. Maar er zijn ook mogelijkheden om bijvoorbeeld extra publicaties uit andere bronnen aan NARCIS toe te voegen, bijvoorbeeld citaties uit Microsoft Academic Search. ORCID.org biedt ook nog informatie over werkplek (vaak met een ISNI), opleiding, grants, keywords en dergelijke, allemaal informatie die in de toekomst mogelijk ook gebruikt kan worden om NARCIS te verrijken. Diensten als DataCite, CrossRef en Scholix bieden informatie over relaties tussen datasets en publicaties. Eigenlijk biedt een PID-Graph nog oneindig veel mogelijkheden om op een betrouwbare manier wetenschappelijke informatie aan elkaar te koppelen en te presenteren in NARCIS.

Meer informatie

Neem voor vragen en/of meer informatie contact op met .

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.