DANS vergroot de beschikbaarheid van COVID-gerelateerde gegevens en onderzoek

31 maart 2020

Meer dan ooit willen onderzoekers zo snel mogelijk gebruik kunnen maken van wetenschappelijke inzichten en informatie via open toegankelijke publicaties en onderzoeksdata. Ook experts op relevante gebieden moeten snel gevonden kunnen worden.

De COVID-19 pandemie heeft het belang aangetoond van het open en onmiddellijk toegankelijk maken van wetenschappelijke inzichten en informatie over volksgezondheidscrises. Via onze Data Stations verstrekt DANS open wetenschappelijke gegevens over COVID-19. Naast het verstrekken van gegevens voor hergebruik neemt DANS actief deel aan internationale projecten die tot doel hebben gegevens over COVID-19 en andere infectieziekten meer open en toegankelijk te maken voor onderzoekers en het bredere publiek, bijvoorbeeld via het BY-COVID-project en de RDA.

Voorbeelden van COVID-gerelateerde gegevens bij DANS

Een voorbeeld van COVID-gerelateerde gegevens die via DANS te vinden zijn, is de LISS-panel studie ‘Effects of the Outbreak of Covid-19‘. LISS is een langlopend sociaal-wetenschappelijk panel waaraan ongeveer 5.000 Nederlandse huishoudens deelnemen. Deze Covid-19 studie onderzoekt de maatschappelijke gevolgen van de uitbraak van COVID-19 en de aanpak van de pandemie in Nederland. DANS verzorgt de langetermijnopslag van de door het LISS-panel verzamelde gegevens.

Een andere voorbeelddataset die bij DANS beschikbaar is, zijn de gegevens van de studie Material Supply Strategies in a Crisis (MASSC). Deze studie heeft tot doel de cruciale bevoorradings- en logistieke uitdagingen tijdens de COVID-19 pandemie te begrijpen door te onderzoeken hoe deze uitdagingen in Nederland werden aangepakt in vergelijking met andere landen in de wereld.

Deelname aan internationale projecten

Het BY-COVID-project (BeYond COVID) heeft tot doel gegevens over COVID-19 en andere infectieziekten meer publiekelijk beschikbaar te maken en zo een kader te bieden voor toekomstige uitbraken van infectieziekten. DANS neemt deel aan het BY-COVID-project als een bij CESSDA aangesloten entiteit, en levert sociaal-wetenschappelijke gegevens, opleiding en de ontwikkeling van use cases (voor meer informatie over onze betrokkenheid, zie dit nieuwsbericht).

De RDA COVID-19 Werkgroep werd opgericht om richtlijnen en praktijkvoorbeelden op te stellen voor het delen van gegevens tijdens de COVID-19 pandemie. DANS neemt deel via zijn adjunct-directeur Ingrid Dillo, die medevoorzitter van de werkgroep is (zie voor meer informatie dit nieuwsbericht). De werkgroep heeft talrijke aanbevelingen en richtlijnen opgesteld over hoe COVID-19-gegevens in verschillende contexten effectief kunnen worden gedeeld (zie hier).

Nederlandse initiatieven

Nederlandse initiatieven met links naar wetenschappelijke informatie over het Coronavirus of COVID-19 zijn beschikbaar op de website openaccess.nl.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.