Moeilijk bereikbare respondenten: invloed op onderzoeksconclusies gering

28 februari 2007

Wanneer moeilijk bereikbare mensen toch worden bereikt, en bewogen tot deelname aan een onderzoek heeft dat weinig effect op de uiteindelijke uitkomsten. Die conclusie trekt althans het Sociaal Cultureel Planbureau met betrekking tot het onderzoek Culturele Veranderingen, na een geslaagde poging om de response in dat onderzoek te verhogen.

In 2004 is een aantal verbeteringen doorgevoerd in het veldwerk van het onderzoek Culturele Veranderingen, een langlopend onderzoek van het SCP naar meningen van de Nederlandse bevolking. Er werd meer moeite gedaan de mensen die in de steekproef vielen thuis te bereiken en hen over te halen aan het onderzoek mee te werken. Na zo’n verandering is het van belang vast te stellen of het meedoen van deze aanvankelijk weigerende en moeilijk bereikbare respondenten leidt tot andere resultaten, en of verschillen tussen de resultaten uit 2002 en 2004 komen door veranderingen in de maatschappij of in het veldwerk. In het vandaag verschenen rapport Robuuste meningen worden de effecten van de verbeterde veldwerkstrategie geanalyseerd.
De moeilijk bereikbare mensen die in 2004 aan het onderzoek hebben meegedaan, blijken in een aantal opzichten iets te verschillen van de makkelijk bereikbare mensen. Hun deelname heeft echter weinig effect gehad op de conclusies van Culturele Veranderingen 2004. Mogelijk geven de uitkomsten wél een vertekend beeld omdat mensen die helemaal niet willen meewerken, verschillen van de mensen die dat – soms na verscheidene pogingen – wel doen. Dit zou nader onderzocht moeten worden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.