Memorandum over de beschikbaarheid van digitale informatie gereed

21 april 2006

In Duitsland is onlangs het ”Memorandum zur Langzeitverfu?gbarkeit digitaler Informationen in Deutschland” (Memorandum over de beschikbaarheid van digitale informatie in Duitsland op lange termijn) verschenen.

Een schrijversgroep van het ”nestor” consortium heeft in nauw overleg met de wetenschappelijke bibliotheken en archieven in Duitsland een zeer helder en leesbaar stuk gemaakt. Er is ook een Nederlandse vertaling beschikbaar, aangepast aan de Nederlandse context.
Digitale langetermijnarchivering maakt het mogelijk om digitale objecten te behouden voor toekomstige generaties. Behoud van het digitale erfgoed vereist aanvullende en blijvende inspanningen van de kant van politieke besluitvormers, auteurs, uitgeverijen, relevante industrieÎn en de culturele en wetenschappelijke documentatie- en archiefinstellingen. De daarvoor noodzakelijke randvoorwaarden moeten verankerd zijn in een nationaal beleidsplan voor langetermijnarchivering Een dergelijk beleidsplan beschrijft intelligente strategieÎn om de in digitale objecten aanwezige kennis te behouden en doet aanbevelingen voor hun behoud op de lange termijn en hun beschikbaarheid in het kader van een duurzaam wetenschaps- en onderzoeksbeleid.

Het memorandum is gebaseerd op resultaten van nestor-projecten, op het UNESCO-handvest voor het behoud van het digitale cultuurgoed en op strategiedocumenten van de Deutsche Forschungsgemeinschaft. Het is kort en bondig geformuleerd en geeft daardoor een overzichtelijk beeld van de lange termijn archivering. U kunt de originele Duitse pdf vinden op http://www.langzeitarchivierung.de/publikationen/weitere/memorandum.htm. DANS heeft een vertaling laten maken speciaal gericht op de Nederlandse context. Deze kunt u vinden op deze site.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.