Mega rekenproject tot goed einde gebracht

10 december 2007

In het kader van het door de EU gefinancierde project DILIGENT (test bed digital library infrastructure on grid enabled technology) is het gelukt om een van de grootste verzamelingen metadata in de wereld beschikbaar te maken voor wetenschappelijk onderzoek.

De uitdaging voor DILIGENT was om 37 miljoen beelden van de openbare beelddatabank Flickr te verwerken, aldus een bericht van de research&development dienst CORDIS van de Europese Unie. Dat lukte uiteindelijk in een periode van zestien weken, met gebruikmaking van de rekenkracht van Enabling Grids for E-science (EGEE), een door de Europese Commissie meebetaald project om grid computing beschikbaar te maken voor de academische en industriële wereld.
Met een gemiddelde van zo’n 300 duizend beelden per dag werden bijna vijf terabytes aan informatie verwerkt – 112 miljoen tekst- en beeldobjecten en meer dan 150 miljoen afbeeldingskarakteristieken.
De opgeslagen data zullen vervolgens worden gebruikt voor het EU-project SAPIR, dat internet-zoektechnieken moet ontwikkelen voor het zoeken naar audiovisueel materiaal aan de hand van voorbeelden. Die techniek zou het bijvoorbeeld mogelijk moeten maken om aan de hand van een foto van de mobiele telefoon een toeristisch monument op te zoeken, of om een compleet lied te zoeken door een melodiefragment voor te zingen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.