Mandemakers bijzonder hoogleraar aan Erasmus Universiteit

31 augustus 2008

Kees Mandemakers wordt per 1 september hoogleraar ‘Grote Historische Databestanden’ aan de Erasmus Universiteit. Dat is bekend gemaakt door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam, waar hij als senior onderzoeker aan is verbonden.

Mandemakers bekleedt voor een periode van vier jaar een in ons land unieke bijzondere leerstoel, die twee onderling samenhangende terreinen bestrijkt. Een daarvan wordt gevormd door de methodologische en informatietechnische aspecten van het verwerken van historische gegevens op individueel niveau. Het andere is het onderzoek naar de veranderingen in de samenhang tussen het individu en de maatschappij vanuit het perspectief van de levensloop. De grote historische databestanden die op het IISG worden ontwikkeld behoren tot de zwaartepunten van het onderzoek op het instituut. Zij vergroten op een fundamentele manier de mogelijkheden voor kwantitatief historisch onderzoek.

Kees Mandemakers studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij was docent historische informatica en statistiek aan de Universiteit Utrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam en de Vrije Universiteit in Amsterdam, van 1989 tot oktober 2000. In 1996 promoveerde hij in Rotterdam. In 1991 begon hij bij het IISG met de Historische Steekproef Nederland (HSN), een representatieve steekproef van tienduizenden personen ten behoeve van historisch en demografisch onderzoek.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.