Lancering Databank Beschermheiligen en tentoonstelling Beschermheiligen

1 december 2010

Het Meertens Instituut lanceert op 2 december 2010 de databank Beschermheiligen. Deze databank bevat gegevens over de verering van een aantal heiligen in Nederland en Vlaanderen.

Deze heiligen worden ingeroepen om mensen, dieren of gewassen te beschermen tegen of te genezen van ziekten en ter voorkoming van slecht weer. De in de databank vermelde heiligen en de plaatsen waar ze ter bescherming omstreeks 1960 werden vereerd, staan in verbinding met de volgende ziekten of problemen: hoofdpijn, stuipen, reuma, roos en slecht weer; ziekten van paarden, varkens en rundvee. Wie in de database onder ‘doelen’ zoekt vindt de plaatsen waar de
heiligen werden of worden vereerd, althans die plaatsen die indertijd door de informanten zijn opgegeven. Is de plaats tegelijk een bedevaartsoord, dan is er een link naar de Bedevaartbank van het Meertens Instituut met een beschrijving van dat heiligdom en de pelgrimage. Ook kan er op de naam van de heilige en de plaatsnaam worden gezocht.

Wie voor meer informatie de oorspronkelijke vragenlijst (waaruit de data zijn gegenereerd) wil raadplegen, kan op de website de scans van de betreffende volkskundige vragenlijst(-en) uit 1959 raadplegen. Het digitaliseren van de vragenlijsten is in volle gang. Het is de verwachting dat in de loop van 2011 alle vragenlijsten behorende bij de beschermheiligen via deze site te raadplegen zijn.

De Beschermheiligenbank is gefinancierd vanuit het DANS-programma Kleine Dataprojecten.

Tentoonstelling Beschermheiligen op het Meertens Instituut
Vanaf 3 maart 2011 is er een bijzondere tentoonstelling over beschermheiligen te zien op het Meertens Instituut. In de tentoonstelling Beschermheiligen geven hedendaagse kunstenaars de denkbeelden over beschermheiligen in de huidige tijd vorm. Deze tentoonstelling is tot stand gekomen met medewerking van Kunstkabinet Elganan & Schultheiss en sluit aan op de lancering van de databank Beschermheiligen in december 2010. De tentoonstelling loopt tot 4 juni 2011.

Meer informatie over de tentoonstelling is te lezen op de website van het Meertens Instituut.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.