Kiezer kiest voor stemcomputer

5 maart 2007

De kiezers in Nederland vinden de stemcomputer de meest betrouwbare methode om te stemmen. Bijna alle kiezers hebben vertrouwen in de stemcomputer. Een meerderheid vindt die methode ook betrouwbaarder dan het rode potlood. Alternatieve vormen van stemmen, zoals per telefoon, via internet of per post, zijn niet erg populair. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) dat het CBS en de Stichting Kiezersonderzoek Nederland (SKON) rond de Tweede Kamerverkiezingen hebben uitgevoerd.

Slechts een minderheid van de kiezers heeft vertrouwen in stemprocedures met behulp van telefoon, post of internet. Een krappe meerderheid van de kiezers wil het liefst met de stemcomputer de stem uitbrengen. Voor het rode potlood kiest 13 procent, terwijl 31 procent geen voorkeur heeft.
In het Nationaal Kiezersonderzoek, dat deze resultaten aan het licht bracht, komen veel onderwerpen aan de orde. Zo zijn de kiezers ook ondervraagd over bijvoorbeeld legalisering van illegalen die langere tijd in Nederland wonen – de helft is voor de andere helft tegen – het meebetalen van beter verdienende ouderen aan de AOW – bijna 40 procent is daar voor – en de afschaffing van de hypotheekrente, die nog niet een vijfde van de kiezers zou kunnen bekoren.
Het Nationaal Kiezersonderzoek is uitgevoerd tussen 10 oktober vorig jaar en 12 januari jl. Van de vier duizend geselecteerde personen heeft uiteindelijk 65 procent aan het onderzoek meegewerkt. Daarmee is de respons ‘een van de hoogste in dergelijke onderzoeken in de afgelopen decennia’, volgens een persbericht van CBS en SKON. Informatie is te vinden op de website van SKON.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.