Is het stemgedrag van de kiezer nog wel te voorspellen?

18 oktober 2007

In de onlangs verschenen publicatie ‘Een verdeeld electoraat; Tweede-Kamerverkiezingen van 2006’ analyseren verschillende auteurs de uitkomsten van de verkiezingen van vorig jaar. Ze maken daarbij gebruik van data van het Nationaal Kiezersonderzoek.

De verkiezingen van november 2006 gaven Nederland een versplinterd en sterk verdeeld parlement. Nieuwe partijen kwamen, oude verdwenen. Verliezers werden winnaars en andersom. In de recente publicatie beschrijft een aantal deskundige auteurs onder meer het gevoerde regeringsbeleid in de voorgaande periode, de aanloop naar de verkiezingen, de inhoud en het verloop van de campagnes en de uitslag. Op basis van de data van het Nationaal Kiezersonderzoek wordt inzicht gegeven in de overwegingen van de kiezers. Een centraal thema daarbij is de instabiliteit van het electoraat: is het stemgedrag van de kiezer nog wel te voorspellen?
Een verdeeld electoraat is geredigeerd door Kees Aarts, Henk van der Kolk, en Martin Rosema van de Universiteit Twente. Met dit boek bieden zij op toegankelijke wijze inzicht in de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 2006.
Het boek is opgedragen aan Cees van der Eijk, Galen Irwin, Kees Niemoeller en Jacques Thomassen. Zij richtten in 1990 de Stichting Kiezersonderzoek Nederland (SKON) op en hebben een enorme bijdrage geleverd aan de infrastructuur van het politicologisch onderzoek in Nederland in de afgelopen vijfendertig jaar. (Utrecht, Spectrum, 2007, ISBN 9789027447869, € 19,95)

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.