Internetgebruikers krijgen recht op wissen gegevens

5 januari 2012

Volgens Presseurop bindt Brussel de strijd aan met het internetgeheugen. Presseurop baseert zich op de Spaanse krant Público. Deze krant meldt dat de Europese Commissie de richtlijn uit 1995 over het recht op bescherming van persoonsgegevens gaat herzien.

De eerste versie van de nieuwe richtlijn, waar het dagblad inzage in heeft gehad, “bevat een heel hoofdstuk gewijd aan het recht op vergetelheid”, dat wil zeggen het recht om gegevens te wissen. Público schrijft verder dat “bedrijven de nieuwe normen om een vergelijkbare reden vrezen (…), meer nog dan om het recht op vergetelheid, namelijk het economische potentieel” dat hiermee voor hun verloren kan gaan. Het dagblad haalt het voorbeeld aan van Facebook, dat een wijziging aankondigde in zijn beleid met betrekking tot het gebruik van persoonsgegevens, om te kunnen voldoen aan de wet in Ierland, waar het Europees hoofdkantoor van dit sociale netwerk is gevestigd.

De ontwerprichtlijn concentreert zich op het wissen van gegevens die eerder door de gebruiker zijn verstrekt, maar omvat tevens bepalingen over “het uitoefenen van het recht op vrijheid van meningsuiting”, over het “recht op toegang” van de internetgebruiker tot zijn eigen gegevens die door bedrijven op internet worden gebruikt, over de “mogelijkheid om een klacht in te dienen” en over “het recht om een verzoek in te dienen tot het wijzigen of wissen” van gegevens. Público schrijft echter ook dat “deskundigen en juristen het eens zijn over het feit dat hetzelfde instrument zowel kan dienen ter bescherming van het recht op privacy als ter beteugeling van de vrijheid van meningsuiting op internet”. De boetes voor bedrijven die deze nieuwe normen niet naleven kunnen oplopen tot vijf procent van hun omzet, aldus Público.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.