Internet Archive gaat ruwe onderzoeksgegevens opslaan

19 december 2007

Het Internet Archive gaat een databank opzetten die gevuld moet worden met ongepubliceerde wetenschappelijke gegevens. Universiteiten kunnen de informatie toevoegen via de open source Firefox-extensie Zotero. Meer onderzoekers kunnen op die manier profiteren van het ruwe onderzoekmateriaal.

Het Center for History and New Media van de George Mason universiteit in het Amerikaanse North Virginia kwam als eerste met het idee om onbewerkte onderzoeksgegevens toe te voegen aan het internetarchief. Aantekeningen, tussentijdse bevindingen en andere onderzoeksgegevens kunnen net zo interessant kunnen zijn voor de academische wereld als de uiteindelijke wetenschappelijk publicatie, zo was de gedachte.
De Andrew W. Mellon Foundation, een subsidiestichting die zich vaker als Mecaenas op internetgebied heeft geprofileerd, heeft daarom 1,2 miljoen dollar uitgetrokken om het streven te verwezenlijken. Het Internet Archive en het Centrum van de George Mason Universiteit moeten de klus klaren. Het centrum wil daartoe de Firefox-extensie Zotero inzetten, waarmee onderzoekers gegevens op het web kunnen verzamelen en beheren, en automatisch informatie over herkomst van gebruikte citaten verkrijgen. Het programma moet zo worden aangepast dat wetenschappers materiaal met een klik online kunnen zetten. Een extra motivatie om informatie te uploaden, vormt het feit dat het Internet Archive ingescande handgeschreven aantekeningen omzet in tekstbestanden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.