Internationale proefschriftensite werkt

1 augustus 2007

De academische ict-organisatie SURFfoundation heeft met twee buitenlandse partners een proefproject afgerond voor een internationale proefschriftenwebsite. Er is nu aangetoond dat repositories van instellingen in het hoger onderwijs over landsgrenzen heen met elkaar kunnen worden verbonden en openbaar gemaakt, aldus SURFfoundation op zijn website. 

SURFfoundation, dat ook betrokken was bij de ontwikkeling van de Nederlandse proefschriftensite die in Europa een vooruitgeschoven positie heeft, deed het project samen met het Engelse JISC en de Zweedse Nationale Bibliotheek. Najaar 2006 werd de proef aangekondigd. De deadline die toen werd genoemd, juli 2007, is gehaald maar wel met twee partners minder. Aanvankelijk was ook sprake van Duitse en Deense deelnemers aan het project. De vrij toegankelijke Europese portal biedt toegang tot meer dan tienduizend academische proefschriften.

De resultaten van het demonstratieproject zijn te vinden in het rapport ‘A Portal for Doctoral e-theses in Europe; Lessons Learned from a Demonstrator Project’, dat kan worden gedownload vanaf de SURFfoundation-site. Het bevat praktische aanbevelingen voor de service provider en degene die de gegevens beschikbaar stelt. Daardoor is het vooral nuttig voor instellingen die de resultaten van hun onderzoek beschikbaar willen maken voor de buitenwereld.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.