Inspirerende kick-off DARIAH in Den Haag

27 oktober 2008

In het Haagse Huygens Instituut vond vandaag de eerste van twee dagen plaats van de kick-off bijeenkomst voor het internationale project Preparing for DARIAH (Digital Research Infrastructure for the Arts and Humanities), gericht op een Europese infrastructuur voor behoud en hergebruik van onderzoekdata in de humaniora en kunstwetenschappen.

Vertegenwoordigers van data-instituten uit onder meer Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Slovenië, Italië, Kroatië, Denemarken, Duitsland, Griekenland, Frankrijk en Cyprus bespraken de mogelijkheden om binnen twee jaar de kansen zo gunstig mogelijk te maken voor het project, dat in 2010 van start moet gaan. Ze werden namens de Europese Commisie onder meer toegesproken door Maria Carvalho Dias, die optrad als vervanger van Hervé Pero, hoofd van de eenheid Onderzoekinfrastructuren binnen het directoraat-generaal Onderzoek van de Europese Commissie. Pero was door familieomstandigheden verhinderd maar liet via Carvalho Dias weten zeer veel belang te hechten aan de data-infrastructuur die door DARIAH tot stand moet worden gebracht.
Carvalho Dias gaf de aanwezigen verschillende adviezen om over twee jaar met succes een definitief projectvoorstel in te kunnen dienen. Het huidige project ‘Preparing for’ is speciaal voor dat doel in gang gezet. Het vertrouwen in de goede afloop werd bevorderd door de mededeling tijdens de bijeenkomst dat nu al tenminste in drie deelnemende landen – Nederland, Ierland en Denemarken – de kans groot lijkt dat DARIAH wordt opgenomen op de nationale Roadmaps voor Research Infrastructuren, de prioriteitenlijsten die door de ministeries van wetenschap worden vastgesteld.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.