Informatiepakket voor datamanagement biedt hulp bij databeheer en –opslag

5 maart 2012

‘Universiteiten en onderzoeksinstellingen moeten een duidelijk beleid formuleren voor datamanagement, zodat zij onderzoeksdata effectief kunnen opslaan en delen. Daarnaast is een goede support en een adequate infrastructuur onmisbaar voor databeheer en dataopslag.’

Deze aanbevelingen voor databeheer komen voort uit het project CARDS. In dit door SURF gefinancierde project hebben vijf universiteiten samen met DANS, 3TU.Datacentrum en SURFfoundation geëxperimenteerd met het optimaal ondersteunen van onderzoekers bij het opslaan en delen van onderzoeksdata. DANS was verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van een digitaal informatiepakket, wat gebruikt kan worden door onderzoekers en hun ondersteuners die willen starten met datamanagement. Dit pakket biedt de benodigde bouwstenen voor het schrijven van een plan voor doeltreffend databeheer.??

Excellerende onderzoekers ?
Door de aanbevelingen op te volgen kunnen financiers, instellingen en onderzoekers efficiënter en effectiever omgaan met onderzoeksdata. Zo hoeven onderzoekers minder tijd te besteden aan het oplossen van organisatorische en beheerdersproblemen en hebben zij meer tijd om te excelleren in hun onderzoek.??

Symposium databeheer?
Op 15 maart organiseren SURFfoundation en DANS het symposium Databeheer in de praktijk. Tijdens deze bijeenkomst worden de uitkomsten van het CARDS-project besproken. De bijeenkomst is vooral interessant voor beleidsmakers en ondersteuners van data-infrastructuur, en voor onderzoekers die digitale data (her)gebruiken en archiveren.

Meer informatie
Bekijk voor meer informatie het Data Management Plan of neem contact op met René van Horik, projectmanager bij DANS.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.