Hoera! FAIR-Aware bestaat 1 jaar!

24 juni 2021

Deze maand is het een jaar geleden dat de FAIR-Aware tool werd gelanceerd. De tool, ontwikkeld door DANS onder de paraplu van het FAIRsFAIR project, helpt onderzoekers zich meer bewust te worden van de FAIR data principes en te leren hoe ze de kwaliteit van hun datasets kunnen verhogen door ze toe te passen.

Ontwikkeling van de tool

In juni 2020 werden de eerste externe pilot gebruikers uitgenodigd om de FAIR-Aware tool te evalueren. Sindsdien zijn meer dan 200 andere gebruikers hen gevolgd. Dankzij de uitgebreide feedback van de gebruikersgemeenschap hebben we de tool aanzienlijk kunnen verbeteren. Ons meest opvallende resultaat is dat 81% van onze gebruikers FAIR-Aware nuttig vindt om hun bewustzijn en begrip van de FAIR-data principes te vergroten. Daarnaast heeft de anonieme gebruikersfeedback een schat aan informatie en inspiratie opgeleverd voor de verdere ontwikkeling van FAIR-Aware, die het ontwikkelingsteam regelmatig blijft monitoren om de tool te verbeteren. 

Gebruikers

Weten wie onze gebruikers zijn, helpt ook bij de ontwikkeling van de tool. We zijn blij te kunnen vaststellen dat onderzoekers en onderzoeksondersteuners het grootste deel van onze huidige gebruikers uitmaken (ongeveer 90%). Hoewel bijna de helft van onze gebruikers aan universiteiten werkt, werkt een aanzienlijk deel ook bij andere soorten organisaties, zoals infrastructuren, overheidsinstellingen en financieringsorganen. We zijn blij dat de tool breder wordt gebruikt dan we oorspronkelijk hadden verwacht!

Doordat FAIR-Aware niet discipline-specifiek is, verwachtten we een gelijkmatige vertegenwoordiging van gebruikers uit verschillende domeinen. Zoals de infographic laat zien, wordt de tool inderdaad door vele verschillende domeinen gebruikt, maar komt het grootste gedeelte uit de sociale- en geesteswetenschappen, en uit de levenswetenschappen. Door feedback van een gevarieerde groep gebruikers kan helpen om de begeleidingsteksten af te stemmen op de behoeftes van een groot aantal verschillende gebruikers. 

De volgende stap

FAIR-Aware zal blijven groeien en evolueren gedurende het FAIRsFAIR project en daarna, onder de hoede van DANS. We verbeteren niet alleen de begeleidingsinformatie en de gebruikerservaring, maar we onderzoeken ook extra functionaliteiten voor de tool. Ons doel is om onderzoekers te informeren over de beschikbaarheid van deze tool als startpunt om hun datasets meer FAIR te maken. We hopen ook de opname van FAIR-Aware in opleidingsmateriaal te vergemakkelijken om daarmee het praktische voordeel van de tool te benadrukken. De goede respons op de tool en de nuttige feedback van onze gebruikers hebben het nut van FAIR-Aware bewezen en inspireren tot interessante plannen voor de toekomst.

Ben je nieuwsgierig geworden naar FAIR-Aware? Probeer het zelf uit! De tool staat tot je beschikking om te gebruiken wanneer je maar wilt, zodat je de stappen in je eigen tempo kunt doorlopen. Na afloop kun je je ervaringen en ideeën voor verbetering met ons delen – ze worden zeer op prijs gesteld! FAIR-Aware helpt je om die eerste stappen te zetten en de FAIR-vaardigheden te ontwikkelen die essentieel zijn in de wetenschappelijke wereld van vandaag.

Meer informatie

Heb je nog andere vragen over de FAIR-Aware tool, of wil je je persoonlijke ervaring (openlijk) met ons delen? Neem dan contact op met Maaike Verburg.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.