Historicus Van Zanden Maak data beschikbaar voor referees bij tijdschriften

29 februari 2008

Onderzoekers moeten met de artikelen die ze aanbieden ook de data uit hun onderzoek beschikbaar stellen, zodat referees die kunnen beoordelen. Dat zegt prof. Jan Luiten van Zanden in een interview met het kwartaalblad e-data&research, dat vandaag verschijnt.

Van Zanden, hoogleraar Geschiedenis na de Middeleeuwen aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, vindt dat de spelregels op het gebied van onderzoekdata moeten veranderen. ‘Sommige onderzoekers zitten heel erg op hun eigen data of ze verwaarlozen het onderhoud,’ zegt hij in e-data&research. ‘Ik ken onderzoekers van naam die zonder blikken of blozen zeggen dat ze met hun data net zo omspringen als met hun belastinggegevens: na zes jaar gaat alles in de prullenmand. Het gaat de laatste jaren trouwens wel beter. De openheid en de bereidheid om te delen is veel groter.’
Als de data beschikbaar zouden zijn voor de referees van wetenschappelijke tijdschriften zou dat ‘echte wetenschappelijke discussie mogelijk maken’, aldus de economisch historicus. Van Zanden, die lid is van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, kreeg in 2003 de Spinozaprijs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Hij heeft een lange lijst publicaties op zijn naam staan over ‘alles wat zich in, tussen, en in de nabijheid bevindt’ van de domeinen geschiedenis en economie, aldus e-data&research. Zijn idee over openheid rond onderzoekdata is voorlopig nog geen werkelijkheid. ‘Helaas lopen de tijdschriften, vooral de Amerikaanse, daar niet in voorop. Daar is nog een lange weg te gaan op het gebied van openheid’. (foto William Hoogteyling)

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.