Highlights uit de Data Trail over nieuwe FAIR-tools

11 mei 2022

Op donderdag 21 april 2022 vond de DANS Data Trail Explore new tools for your FAIR toolkit online plaats. Tijdens de workshop werd er teruggeblikt op geselecteerde hoogtepunten die FAIRsFAIR heeft bijgedragen aan de internationale reis naar meer FAIR-data en werd er ingezoomd op twee concrete tools: F-UJI – voor het beoordelen van de FAIRness van data – en het opleidings- en onderwijshandboek. We nemen je mee in de highlights van deze workshop.

 

Highlights

Deze Data Trail had als doel voor FAIRsFAIR om praktische oplossingen te bieden, en dat werd dan ook geboden:

  • een verscheidenheid aan tools om het bewustzijn rond FAIR te vergroten (bv. FAIR-Aware),
  • om de FAIRness van gegevens te beoordelen (bv. F-UJI-tools), en
  • ter ondersteuning van instructie over de FAIR-principes en FAIR-data (bv. het FAIR Teaching handboek en de bijbehorende Good Practices in FAIR competence education). Zowel het handboek als het Good Practices rapport zijn sinds hun publicatie goed bezocht met respectievelijk meer dan 6.500 en 1.300 downloads.

De break-out sessies

De break-out sessies waren bedoeld om zowel het handboek als de F-UJI tool te presenteren en te bespreken. Beide tools waren nieuw voor de deelnemers, maar werden goed ontvangen. In de break-out sessies werd dit gevolgd door discussie over beschikbare tools en bredere aspecten zoals het nut van evaluatie-instrumenten voor FAIR.

Vervolgstappen

Nu FAIRsFAIR is afgerond en het doel van praktische oplossingen is bereikt, wat is dan de volgende stap? Ingrid Dillo introduceerde het nieuwe project dat DANS vanaf 1 juni 2022 coördineert: de FAIR IMPACT project. Dit project zal doorgaan met het ondersteunen van FAIR practices over domeinen en verschillende onderzoeksoutputs heen. Het zal onder andere de FAIR-Aware en F-UJI tools blijven verbeteren.

Gemist?

Heb je deze workshop niet kunnen bijwonen? Kijk dan hier de opname terug en download de presentatie: Presentation_DANSDataTrail_Explore_FAIRtools_20220421

Meer informatie

Als je meer wilt weten over de FAIRsFAIR tools en het FAIR-IMPACT project, bekijk dan de opname en hou onze nieuwspagina in de gaten.

DANS Data Trail 21-04

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.