Handleiding voor keuze van multimediaformaten

19 juli 2010

‘Handreiking Multimediaformaten’, zo heet de handleiding die onlangs werd gepubliceerd door programmabureau NOiV en Forum Standaardisatie, twee organisaties die de beschikbaarheid van overheidsinformatie en het gebruik van open standaarden bij de overheid bevorderen. De publicatie geeft informatie bij de keuzes die worden gemaakt bij het beschikbaar stellen van video en audio.

‘Multimedia maken meer en meer deel uit van de manier waarop we ons dagelijks uitdrukken. Daarbij maken we gebruik van allerhande formaten, soms zonder daar goed bij stil te staan,’ licht Hans Westerhof, adjunct-directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid toe in het voorwoord van de handreiking (PDF, 1,6 MB). Programmamanager Ineke Schop van NOiV (Nederland Open in Verbinding) legde bij de uitreiking van het eerste exemplaar in Hilversum de nadruk op bewustwording. ‘Het onbewust kiezen voor gesloten formaten moeten we omdraaien naar het bewust kiezen voor open formaten.’

Open standaarden hebben als voordelen dat ze niet afhankelijk zijn van een specifieke leverancier, dat ze in verschillende softwarepakketten te gebruiken zijn en dat ze door een grote community worden ondersteund waardoor ze meer toekomstvast zijn, aldus NOiV. Er zijn gangbare en obscure bestandsformaten. Er zijn bestandsformaten die relatief lastig te archiveren zijn en die behoorlijk toekomstvast zijn. De handreiking multimediaformaten ondersteunt aan de hand van achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden een doordachte keuze om er voor te zorgen dat afbeeldingen, audio- en videobestanden een groot publiek bereiken.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.