Grootschalige memoria-collaboratory krijgt NWO-subsidie

25 februari 2009

Het project Medieval memoria Online heeft een subsidie van bijna 550 duizend euro toegewezen gekregen van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek NWO. Dat gebeurde in het kader van de subsidieronde NWO-Middelgroot.

Medieval memoria Online (looptijd drie jaar) is een project van de universiteiten van Utrecht (UU) en Groningen (RUG) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) en DANS. Indiener en projectleider is dr Truus van Bueren van de UU. Rolf de Weijert, eveneens van de UU, is assistent-projectleider. Met de matchingsbijdragen van de deelnemende partijen beschikt MeMO-project over een totaalbudget van 830 duizend euro.

Medieval Memoria Online moet een nieuwe benadering mogelijk maken voor het bestuderen van de laatmiddeleeuwse dodengedachtenis (memoria) en heeft betrekking op het huidige Nederland van de twaalfde tot de late zestiende eeuw. MeMO is bedoeld om vernieuwend interdisciplinair onderzoek te faciliteren, waarbij vergelijkende analyses kunnen worden gemaakt van grote hoeveelheden aan de memoria gerelateerde data. Via een internetapplicatie worden databases beschikbaar gemaakt met inventarisaties en beschrijvingen van vier voor de dodengedachtenis centrale bronnentypen: memorielijsten, verhalende bronnen betreffende de memoria, memorievoorstellingen en grafmonumenten/grafzerken. Ook foto’s van de objecten, scans van gepubliceerde tekstedities, een website met een nieuwsbrief en een webforum zijn onderdeel van het MeMO-project.
Op 9 januari 2009. organiseerde DANS met het Onderzoekinstituut voor Geschiedenis en Cultuur van de Universiteit Utrecht een symposium over het memoria-onderzoek in Nederland. Een aantal daar gehouden presentaties is elders op de DANS-website <####> te vinden.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.