Groninger taalkundige Nerbonne: ‘Iedereen moet data beschikbaar stellen’

11 maart 2009

‘Ik vind dat iedereen zijn data beschikbaar moet stellen via DANS of een instelling zoals DANS,’ zegt de Groninger computationeel taalkundige John Nerbonne in een uitgebreid interview met e-data&research. Het jongste nummer van het kwartaalblad over data en onderzoek verscheen afgelopen week.

Allerlei moderne vormen van onderzoek in de taalkunde zouden ondenkbaar zijn zonder de beschikbaarheid van enorme databestanden, zegt Nerbonne. ‘Mensen die in dit vakgebied specifieke studies willen doen hebben behoefte aan heel veel data. Daarom is de functie van een instituut als DANS ook van onschatbare waarde. Het zelf verzamelen van data is duur en die kosten moet je besparen voor betere doelen. Maar daarvoor is wel nodig dat onderzoekers hun data ook beschikbaar stellen, en dat gebeurt nog lang niet altijd van harte. Er zijn er nog steeds die daar eigenlijk niet aan willen: ‘Ja, we zijn er nog mee bezig, het is nog niet definitief…’, zulke argumenten,’ aldus Nerbonne die fijntjes aantekent ‘nog niet veel’ te hebben gehoord van DANS op zijn eigen vakgebied. ‘Maar met projecten als CLARIN en DARIAH gaan we hopelijk in de taalkunde de goede kant op.’

In het laatste nummer van e-data&research verder onder meer artikelen over de hernieuwde aandacht voor lange tijdreeksen bij het CBS, internetaandacht voor middeleeuwse memorievoorstellingen, het Erasmus Data Service Center waarmee de Rotterdamse universiteitsbibliotheek als enige in Nederland service verleent bij het zoeken naar data in financiële en sociaal-wetenschappelijke databanken, en nog veel meer.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.