Google gaat wetenschappelijke data opslaan

28 januari 2008

Google gaat binnenkort binnen zijn wetenschappelijke internetdomein de mogelijkheid openen om gratis grote hoeveelheden wetenschappelijke data op te slaan. Die moeten dan toegankelijk zijn voor alle andere wetenschappers. De bedoeling is dat de data ook zichtbaar gemaakt kunnen worden met behulp van Trendalizer, de visualisatiesoftware die Google vorig jaar overnam van het Deense Gapminder.

De nieuwe dienst had eigenlijk medio januari gelanceerd moeten worden op de wetenschappelijke site van Google. Die datum bleek te vroeg maar volgens het goed ingevoerde blog WiredScience zal de presentatie niet lang meer op zich laten wachten.
Het is de bedoeling dat de site naast Gapminder ook YouTube-achtige features gaat aanbieden zoals mogelijkheden om commentaar te posten en te discussiëren. Google wil met de opslagmogelijkheid grote hoeveelheden data voor een groot publiek beschikbaar maken die anders moeilijk bereikbaar zouden zijn. De zoekgigant heeft al een oog laten vallen op de 120 terabyte grote complete datasets van de Hubble Telescoop en op de gedigitaliseerde versie van de Archimedes Palimpsest, een tiende-eeuws manuscript dat ook als inspiratiebron diende voor dit nieuwste Googleproject.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.