Gegevens mobiliteitsonderzoek beschikbaar via DANS EASY

10 april 2008

De data uit het Mobiliteitsonderzoek Nederland (MON) 2007 zijn deze week beschikbaar gekomen via EASY, het elektronisch archiefsysteem van DANS.

Het MON verzamelt jaarlijks informatie over de mobiliteit van de Nederlandse bevolking. Het wordt sinds 2004 uitgevoerd door de Dienst Verkeer en Scheepvaart (voorheen Adviesdienst Verkeer en Vervoer) van Rijkswaterstaat. Het verplaatsingsgedrag van tienduizenden mensen wordt geregistreerd, wat gegevens oplevert voor onderzoekers en beleidsmakers op het gebied van verkeer en vervoer. Naast de rijksoverheid maken gemeenten en provincies gebruik van de resultaten, om lokale verkeer- en vervoerstromen te verbeteren.
In het onderzoek wordt aan mensen gevraagd om voor één dag hun verplaatsingsgedrag bij te houden: de vervoermiddelen die ze gebruiken, de reden van de verplaatsing, het tijdstip, de afgelegde afstand, etc. Daarnaast komt een aantal kenmerken van het huishouden en van de persoon zelf aan de orde, zoals het vervoermiddelenbezit, de samenstelling van het huishouden, opleiding en inkomen. De steekproef voor het onderzoek bedraagt ca. 50.000 personen. Door weging en ophoging worden de cijfers representatief gemaakt voor de hele Nederlandse bevolking.
Naast het basisonderzoek zijn diverse extra onderzoeken uitgevoerd, de zogenaamde maatwerken. Deze worden net als het basisonderzoek via DANS EASY aangeboden. Voorbeelden van maatwerk zijn de Monitor Stedelijke Bereikbaarheid, het tijdsbestedingsonderzoek nieuwe stijl (TBO) en de Taximonitor. De MON-bestanden van 2004 t/m 2006 kunnen ook worden gedownload met behulp van EASY.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.