Geesteswetenschappers verrijken boeken met onderzoeksmateriaal

13 oktober 2011

De publicatie e-Research: Transformation in Scholarly Practice van Nicholas Jankowski en vele andere auteurs (eHumanities, KNAW) is door SURFfoundation gekozen tot Verrijkte Publicatie van de maand september 2011.

De eHumanities groep van de KNAW wil traditionele publicaties steeds meer combineren met gerelateerd onderzoeksmateriaal. Daarom heeft de groep, met subsidie van het SURFshare-programma, vier boeken verrijkt met ondersteunend materiaal. Deze boeken zijn al eerder gedrukt, maar zijn inmiddels ook online beschikbaar als een Verrijkte Publicatie.

Dynamische samenhang
Eén van deze boeken is e-Research: Transformation in Scholarly Practice. De digitale versie van dit boek biedt naast tekst, ook ondersteunend en aanvullend materiaal als gerelateerde presentaties, video’s, afbeeldingen en onderliggende onderzoeksdata. De Verrijkte Publicatie is ook dynamisch doordat revisies, nieuwe resultaten en commentaren die nog volgen, worden toegevoegd. Met name hoofdstuk 17 toont de potentie van een e-book met verrijkingen voor de geesteswetenschappen. Met de InContext visualisatie tool wordt de samenhang tussen de onderdelen gevisualiseerd.

De vier boeken worden in samenhang gepresenteerd met ondersteunend materiaal op de website The Semantic WordPress for Digital Scholarship framework (ook wel: Semantic WORDS).

Verrijkte Publicatie
Een Verrijkte Publicatie is een nieuwe communicatievorm in de wetenschap waarbij onderzoekers publicaties online beschikbaar stellen in samenhang met ander materiaal. Door het toevoegen van de achterliggende data en modellen bij een artikel, wordt het gemakkelijker om de resultaten te verifiëren, reproduceren en hergebruiken. Om de mogelijkheden van Verrijkte Publicaties voor het voetlicht te brengen, beloont SURFfoundation elke maand een goed voorbeeld van zo’n verrijking.

Meer informatie
Bezoek de website van de publicatie e-Research: Transformation in Scholarly Practice. Of bekijk het project Enhancing Scholarly Publishing in the Humanities and Social Sciences voor meer informatie.

Foto: V.l.n.r. Clifford Tatum, Zuotian Tatum, Nicholas Jankowski en Andrea Scharnhorst.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.