Geestelijk vader Liederenbank in e-data&research – Ballades blijven het langst

31 mei 2007

Een ‘goede twintig’ liederen uit de middeleeuwen zijn tot in onze tijd staande gebleven. Dat zegt musicoloog en speelman professor Louis Grijp in een interview in het nieuwste nummer van het kwartaalblad e-data&research, dat vrijdag verschijnt. ‘En het zijn bijna allemaal ballades’.

‘Opvallend is dat het juist de tekst is die vaak redelijk ongeschonden stand houdt door de eeuwen heen’, aldus Grijp op basis van een onderzoekje in zijn eigen Nederlandse Liederenbank, waarin zo’n 125 duizend liederen met tekst en melodie zijn opgeslagen. De musicoloog en luitspeler in het ensemble Camerata Trajectina maakt de e-lezer in het juninummer deelgenoot van zijn wetenschappelijke en uitvoerende betrokkenheid bij de oude Nederlandse muziek.
Het laatste nummer van e-data&research bevat verder onder meer verhalen over de digitale uitgave van het Gruuthuse-handschrift, de integratie van de onderzoekportals DARENET en NARCIS en de Panel Study of Social Dynamics, een groot project dat met NWO-subsidie een ‘innovatieve impuls’ moet geven aan de bestaande sociologische data-infrastructuur.
e-data&research is het kwartaaltijdschrift over data en onderzoek in de alfa- en gammawetenschappen dat wordt uitgegeven onder auspiciën van DANS, Het Huygens Instituut, Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en de Vereniging voor Geschiedenis en Informatica (foto Diederik van der Laan).

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.