Gedenkboek Joodse slachtoffers online

24 december 2007

Sinds vrijdag 14 december is het Gedenkboek ‘Opfer der Verfolgung der Juden unter der nationalsozialistischen Gewaltherrschaft in Deutschland 1933-1945’ via de website van het Duitse Bundesarchiv toegankelijk.

Ruim anderhalf jaar na de publicatie van de tweede, uitgebreide druk van de printversie van het gedenkboek in 2006 (en 21 jaar na de eerste druk in 1986) zijn nu de namen van de slachtoffers via internet doorzoekbaar gemaakt.
Met behulp van verschillende zoekopties (naam, voornaam, geboortedatum, geboorteplaats, woonplaats, datum van deportatie en plaats waarheen gedeporteerd) kan worden gezocht in de databank die nu bijna 159 duizend namen bevat. Behalve het namenregister en de zoekfuncties biedt de website ook de teksten van de printuitgave, de chronologie van de deportaties en een literatuurselectie.
De openingspagina geeft informatie over het werk dat is gedaan sinds de gedrukte publikatie in 2006. Voor het eerst bevat het Gedenkboek ook de namen van mensen die in 1938 en 1939 naar Polen werden afgevoerd.
Aan de gebruikers van de site wordt gevraagd om aanvullingen en correcties direct aan het Bundesarchiv te richten om daarmee het lopende werk te steunen.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.