FAIRsFAIR & EOSC Synergy organiseren online workshops voor data stewards

29 november 2021

Deze workshops zijn ontworpen als train-the-trainer evenementen om data stewards bij te scholen. De onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: research data management, FAIR data, Open Science, het verantwoord uitvoeren van onderzoek, pedagogiek en trainingsontwerp.

Het afgelopen jaar hebben medewerkers van DANS bijgedragen aan een reeks workshops over het trainen van data stewards, die virtueel zijn gehouden voor gemeenschappen over de hele wereld. Deze workshops zijn een samenwerking tussen leden van de projecten FAIRsFAIR en EOSC Synergy, samen met steun van de Research Data Alliance en CODATA. De workshops zijn bedoeld als train-the-trainer-evenementen om mensen die binnen hun instelling een rol als data steward vervullen, bij te scholen. De workshops behandelen een reeks relevante onderwerpen, zoals gegevensbeheer, research data management, FAIR data, Open Science en verantwoord onderzoek. Ze omvatten ook praktische sessies over pedagogie en het gebruik van belangrijke beoordelingsinstrumenten, zoals de door DANS gehoste FAIR-Aware tool.

Tot dusver zijn de workshops overal in de EU gehouden in samenwerking met een reeks verschillende instellingen. Daartoe behoren de universiteiten van Manchester en Gdansk en het National Open Research Forum van Ierland. Daarnaast werd ook een workshop gehouden in samenwerking met de Open Universiteit van Botswana. In december zullen twee open workshops worden gehouden die deelnemers uit de hele wereld verwelkomen.

De feedback van deelnemers is tot op heden uiterst positief. Deelnemers waren niet alleen blij met de instructie over belangrijke onderwerpen die relevant zijn voor data stewardship, maar vonden de mogelijkheid om te netwerken ook erg belangrijk. Aangezien veel data stewards geïsoleerd werken of in zeer kleine teams binnen hun instellingen, is de mogelijkheid om contacten te leggen met hun collega’s in andere instellingen zeer waardevol. Het creëren van deze inter-institutionele netwerken van data stewards zal zeer belangrijk zijn voor de individuele ontwikkeling en de verspreiding van good practices.

Meer informatie

Lees meer over deze workshops en de komende evenementen in 2022 op de FAIRsFAIR website. De eerstvolgende workshops worden van 29 november tot 9 december georganiseerd.

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.