FAIR en metadata: een samengevoegde tweeling! Een workshop over FAIR en (geospatiale) metadata.

15 juni 2022

Om tot een gemeenschappelijk beeld te komen over hoe FAIR en metadata samenhangen en welke handvatten er zijn om metadata goed aan te leveren om te kunnen claimen dat je (ruimtelijke) data FAIR zijn, organiseert de Nederlandse Commissie voor Geodetica (NCG) een workshop voor wetenschappers en datastewards die werken met geospatiale data. De workshop vindt plaats in de middag van 7 juli op de WUR Campus (Omnia gebouw) in Wageningen.

Een van de vaak verwaarloosde eigenschappen van gegevens is de metadata. Niet deze niet belangrijk zijn, maar vooral omdat ze gewoon minder boeiend zijn in vergelijking met de gegevens zelf. Echter, gegevens zonder metadata zijn nutteloos. Moeilijk te vinden, onduidelijk hoe ze toegankelijk zijn, onduidelijk om de oorsprong en structuur ervan te begrijpen en daardoor moeilijk, zo niet onmogelijk, te hergebruiken.

Juiste metadata verhogen de bruikbaarheid van gegevens enorm, maar alleen als ze op de juiste manier worden samengesteld. De workshop “FAIR en metadata: een samenhangende tweeling!” richt zich op administratieve, beschrijvende en structurele componenten als onderdelen van metadata met name binnen het geospatiale domein. Deelnemers worden aan het werk gezet om het volledige plaatje van metadata samen te stellen met als doel FAIR data te kunnen creëren.

Er wordt ook speciale aandacht besteed aan het gestructureerd beheer van metadata. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met metadata die al op allerlei plekken bewaard worden (denk aan archieven, GDPR, binnen lokale netwerken, etc), en de uitdaging om deze centraal beschikbaar te maken.

Sprekers uit verschillende datadomeinen presenteren de inzichten en ervaringen op het gebied van standaardisatiepraktijken, hoe er vanuit die verschillende perspectieven wordt omgegaan met metadata over de disciplines heen en de onderliggende technologie.

Deelnemers verzamelen gezamenlijk input en ideeën vanuit hun ervaringen over hoe een gemeenschappelijk beeld te krijgen van FAIR en metadata, specifiek voor professionals die te maken hebben met geospatiale informatie.

DANS maakt deel uit van het organiserende team, als lid van de NCG commissie “Geo-Informatie Infrastructuur”. De workshop is onderdeel van de DANS training activiteiten op zowel nationaal als Europees niveau.

Klik hier voor meer informatie en om te registreren. 

Heb je vragen over dit bericht?

Je naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Cees Hof Ph.D.

Data Station Manager Life, Health and Medical Sciences / Physical and Technical Sciences / Data Vault